Rocznica zamordowania rotmistrza Pileckiego

25 maja 2020 r., w 72. rocznicę zamordowania przez komunistów Witolda Pileckiego, częstochowskie środowiska patriotyczne złożyły kwiaty pod tablicą upamiętniającą bohaterskiego rotmistrza.
Coroczną uroczystość, którą poprzedziła Msza św. w pobliskim kościele pw. Narodzenia Pańskiego, zorganizowało Stowarzyszenie Solidarność i Niezawisłość. W Eucharystii uczestniczyli przedstawiciele częstochowskich środowisk patriotycznych z Krzysztofem Garusem, prezesem Stowarzyszenia SiN; posła i wiceministra rolnictwa Szymona Giżyńskiego reprezentowała dyrektor biura Grażyna Matyszczak, Region Częstochowski NSZZ “Solidarność” – przewodniczący ZR Jacek Strączyński i jego zastępczyni Dorota Kaczmarek. Kazanie o wierze i patriotyzmie, które definiowały sylwetkę rotmistrza wygłosił proboszcz parafii ks. Mariusz Jędrzejczyk.
Wspomniana tablica – staraniem częstochowskich środowisk patriotycznych – została umieszczona na budynku przy al. Wolności 33, gdzie w mieszkaniu państwa Marii i Ludwika Mierzanowskich w grudniu 1945 r. przebywał rotmistrz Pilecki, wracający do komunizowanej Polski z misją powierzoną przez gen. Władysława Andersa. Skazany w sfingowanym procesie na karę śmierci rotmistrz Pilecki został stracony w 1948 r. Unieważnienie wyroku nastąpiło w 1990 r. Pośmiertnie, w 2006 r. otrzymał Order Orła Białego, a w 2013 r. został awansowany do stopnia pułkownika. Ciała Witolda Pileckiego do dzisiaj nie odnaleziono.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.