Rocznica stracenia kpt. Stanisława Sojczyńskiego “Warszyca”

19 lutego 2020 r., w 73. rocznicę zgładzenia przez komunistyczne władze kapitana Stanisława Sojczyńskiego “Warszyca”, pod pomnikiem dowódcy Konspiracyjnego Wojska Polskiego spotkali się przedstawiciele częstochowskich środowisk patriotycznych.
Uroczystość prowadził prezes Stowarzyszenia Solidarność i Niezawisłość Krzysztof Garus. Kwiaty i znicze złożyły również delegacje Stowarzyszenia SiN, Stowarzyszenia Więzionych, Internowanych i Represjonowanych WIR z wiceprezes Katarzyną Grohman oraz delegacje Prawa i Sprawiedliwości z posłem na Sejm RP Lidią Burzyńską.
Po uroczystości w Klubie “Solidarności” przy ul. Łódzkiej 8/12 odbyła się konferencja, prowadzona przez Zbigniewa Bonarskiego ze Stowarzyszenia SiN, w ramach projektu patriotyczno-edukacyjnego “Żołnierze Warszyca – Czas Nadziei”. Celem projektu, adresowanego do młodzieży szkolnej, animowanego przez RSOiW NSZZ “Solidarność” i Stowarzyszenie SiN, jest popularyzowanie wiedzy o żołnierzach Konspiracyjnego Wojska Polskiego walczących o suwerenność i niezawisłość naszego kraju po II wojnie światowej.
W trakcie konferencji Mariusz Grzyb z Działu Historii Muzeum Częstochowskiego przypomniał dzieje Kompanii Częstochowskiej II Komendy KWP oraz przedstawiono propozycję upamiętnienia zapomnianych bohaterów Kompanii Częstochowskiej (“Akcja Groby”) przed Narodowym Świętem Pamięci. Uczniowie z kilkunastu szkół z Częstochowy i regionu odwiedzą groby żołnierzy KWP i przed Narodowym Dniem Pamięci (1 marca) zapalą na nich znicze z kokardami w barwach narodowych.

Stanisław Sojczyński “Warszyc” był jednym z Żołnierzy Niezłomnych, którzy po 1945 roku nie zaprzestali walki o niepodległą Polskę. Był założycielem i dowódcą Konspiracyjnego Wojska Polskiego, działającego m.in. na terenie regionu częstochowskiego. Został aresztowany przez funkcjonariuszy Urzędu Bezpieczeństwa, niedaleko od poświęconego mu pomnika znajdującego się u zbiegu ulic Wręczyckiej i Św. Rocha w Częstochowie, i skazany na karę śmierci po sfingowanym procesie. Wyrok wykonano 19 lutego 1947 roku.