Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

W Marszu Pamięci, który odbył się 1 marca po Mszy Św. w intencji poległych, zamordowanych i zmarłych Żołnierzy Wyklętych w kościele pw. św. Jakuba, koncelebrowanej przez kapelana środowisk patriotycznych ks. Ryszarda Umańskiego, uczestniczyło kilkuset mieszkańców miasta i regionu, wśród nich m.in. wiceminister rolnictwa poseł Szymon Giżyński i wicewojewoda śląski Robert Magdziarz, delegacja Regionu Częstochowskiego NSZZ “Solidarność” oraz reprezentacja Stowarzyszenia SiN.
Złożono wieńce i kwiaty pod byłą siedzibą Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego przy ul. Kilińskiego, gdzie odbył się również wojskowy Apel Poległych. Uczestnicy uroczystości przeszli następnie pod tablicę poświęconą Stanisławowi Sojczyńskiemu “Warszycowi” w Al. NMP 33 oraz pod byłą komendę MO oraz siedzibę i areszt Urzędu Bezpieczeństwa przy obecnej ul. ks. Popiełuszki 4/6.
Święto państwowe Narodowy Dzień Pamięci “Żołnierzy Wyklętych”, zainicjowane przez Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego, jest poświęcone upamiętnieniu żołnierzy powojennego antykomunistycznego i niepodległościowego zbrojnego podziemia.